Фігура

Про виноград

🔻 На просторах інтернету дуже важко зберегти критичність і тверезість, адже все в гонці на випередження, сенсаційна інформація висмоктується найчастіше з пальця; численними інста-гуру розноситься миттєво через свої мільйонні аудиторії і потім концентрується, міцніє, знаходячи статус і позиції – аж до непорушності. 🔻 Тому я так люблю, коли трапляються публікації спокійних, вдумливих досліджень, які не претендують на сенсації, але повертають нас до розумного сприйняття і оцінки. 🔻 Завжди ми начебто були впевнені в користь натуральної їжі, особливо фруктів і овочів.

Періодично щось з них оголошується мало не панацеєю, клеїться ярлик суперфуду, потім галас вщухає, втрачається з уваги і цей чарівний продукт. 🔻 Або ось навпаки: якийсь продукт, що вживається людством багато століть, раптом оголошується персоною non grata, мовляв, Індекс глікемічний високий, багато фруктози, шкідливо. 🔻 Такий шлях пройшов виноград.

То в ньому чарівний ресвератрол від усіх хвороб, то ні від чого він не захищає, клінічні випробування не підтвердили ніякого чарівництва, більше шкоди отримаєте від фруктози і т. д. Мій мозок наполегливо пручався і споживати розумну і помірну кількість винограду (як, втім, і багато чого іншого, створеного природою), я продовжувала.

🔻 Дослідження-дослідженнями, але тверезість розуму волію зберігати в очікуванні кращих часів, коли в міркуваннях можна буде спиратися на однозначно доведені факти (не плутати з нинішньою доказовою медициною). 🔻 І ось з’явилося дослідження, якому відразу хочеться вірити, цілком серйозне дослідження..

. про виноград. Виноград (Vitis vinifera) славиться високим вмістом поліфенолів, має антиоксидантні, протизапальні, протиракові, антимікробні, противірусні, кардіопротективні, нейропротекторні та гепатозахисні функції.

🔻 Корисні властивості поліфенолів досі зв’язувалися з їх загальновизнаною антиоксидантною активністю, але накопичуються докази, що вони можуть впливати і на експресію генів, включаючи беруть участь в запаленні, передачі сигналів клітинами, метаболізмі, виживання і проліферації клітин. 🔻 В одному з номерів Journal of Functional Foods італійські дослідники опублікували результати своєї роботи по впливу споживання винограду здоровими людьми на експресію генів. Це було пілотне дослідження на 20 здорових людей, покликане оцінити зміни в експресії генів при регулярному, протягом 21 дня, вживанні в їжу винограду.

🔻 Учасники вживали 5 г винограду на кг маси тіла (в середньому 350 г / день) протягом 21 дня, на додаток до їх звичайної дієти, переважно в середині дня між прийомами їжі, після чого вони повинні були на 4 тижні припинити вживання винограду (вимивання). У дослідженні використовувався столовий сорт чорного винограду Autumn Royal seedless, в добовій порції якого міститься приблизно 400 мг фенольних сполук. 🔻 Кров у випробовуваних збиралася на початку дослідження (T0), після 21 дня багатої виноградом дієти (T1) і через місяць після закінчення вживання винограду (T2).

За підсумками при функціональному аналізі генів отримані підтвердження про антитромботичний і протизапальний ефект винограду. Крім того, помічені й інші важливі зміни в транскрипції генів, що беруть участь в імунній відповіді, репарації ДНК і білка, аутофагії і мітохондріальному біогенезі. 🔻 В цілому висновки свідчать про те, що виноградна дієта може надавати свій благотворний вплив, орієнтуючись на різні стратегічні шляхи.

Порівняльний аналіз генів класів А, В і С підтвердив, що ефекти споживання винограду пов’язані з імунною відповіддю, клітинним метаболізмом і гомеостазом. 🔻 Крім того, було виявлено, що модуляція деяких специфічних шляхів відбувається тільки після періоду вимивання (T2), що вказує на відстрочений і тривалий ефект споживання винограду. Висловлено припущення, що біоактивні сполуки винограду можуть накопичуватися в клітинній мембрані і надавати тривалий Відкладений ефект.

🔻 В цілому ці результати показали, що споживання винограду покращує захисні функції клітин, знижує прозапальні сигнали, що призводять до різних патологічних процесів, в тому числі, до атеросклерозу або старіння. Було помічено, що ці позитивні ефекти виноградної дієти, не пропадають через деяке підвищення рівня глюкози, як вважали раніше. 🔻 Чим цінна ця публікація?По-перше, це рідкісне дослідження, засноване саме на дорогих транскриптомних технологіях.

Достовірність і наукова цінність даних. По-друге, це перше дослідження in vivo, на людях (не мишах), в якому на рівні РНК вивчаються інтервенційні ефекти для здоров’я у відповідь на вживання винограду. Можливо, ми колись будемо досконально знати все про їжу, яку ми споживаємо, і меню наше буде реально підбиратися для кожного строго індивідуально.

По-третє, це дослідження дійсно представляє науковий, а не комерційний інтерес – воно проводилося не на замовлення будь-якої фармкомпанії або інших виробників. 🔻 Конфлікт інтересів відсутній апріорі. Воно повертає віру і надію, що наука – це не завжди про гроші.
Іноді про саму науку. ⠀Все за виноградом! 🍇 ⠀Будьте здорові!doctor_larraНе забудьте поділитися статтею з друзями. Спасибі!

Related posts

Leave a Comment